You are here

German National Library, Leipzig

subcellar re­fur­bish­ment

The subcellar beneath the historic building complex of the German National Library in Leipzig has a total length of around 68 m and is located beneath the basement level. The older part of the tunnel-like rooms was constructed in reinforced concrete between 1914 and 1916. The outer walls are no longer accessible from outside due to the wider overlying building. The cellar flooring is 6.50 m below ground. Rising groundwater and rain penetration from damaged below-ground pipes from the roof guttering had damaged the reinforced concrete. The aim of the refurbishment project was to create secure, permanent archive rooms. The stringent requirements were met by combining a bituminous interior sealing membrane with an uplift-resistant reinforced concrete trough. A sliding shelf system offering 6,000 m of shelving provides long-term storage for the historically important card catalog system.

Contact

 
Gruner GmbH
Dufourstrasse 28
04107 Leipzig
Germany
T +49 341 21 72 660
F +49 341 21 72 689
Contact Person
Dr. Thomas Wahl
T +49 341 21 72 664
obfuscationXfuncthomas.wahl@grobfuscationXfuncuner.eu
Thomas Wahl